top of page

INICIACIÓ ALS ESCACS

 

Col·locació del tauler i de les peces d'Escacs

La col·locació del tauler d'escacs és molt senzill, tan sols haurem de recordar que a la dreta haurem de tenir sempre la casella blanca.
Respecte a la col·locació de les peces d'escacs dir que també és bastant senzill i que si seguim el ritual de col·locar-les en el mateix ordre les primeres vegades (Torres, Cavalls, Alfils, Rei, Dama i Peons) després ens resultarà molt més senzill i les podrem col·locar amb prou feines sense pensar. Alguna cosa en el que moltes vegades ens equivoquem és en la posició del tauler, per a això ja us he dit el truc, i també ens equivoquem en col·locar el Rei i la Dama, doncs bé us vaig a explicar la manera en el qual jo m'acordo sempre:
El Rei com a bon cavaller que és, sempre li cedeix a la seva Dama el color que ella i ell vesteixen.
Per tant si la Dama i el Rei són blancs, la Dama anirà en la casella blanca i si són negres, doncs anirà la Dama en la casella negra.

 

Ara ja saps com es col·loca el tauler i les peces d'Escacs, recorda:

Per saber com col·locar el tauler… la casella de la cantonada dreta ha de ser blanca.
Després, com en un castell, les Torres estaran en les cantonades.
Al costat de les Torres posarem als Cavalls.
Al costat dels Cavalls posarem els Alfils.
Després posarem el Rei, recorda que el Rei cedirà la casella del seu color a la Dama.
Finalment els toca el torn als peons, que es col·loquen davant de totes les peces.
Ara ja saps com posar les peces, si ho desitges pansa a conèixer com es mouen totes aquestes peces.

 

Moviment de les peces d'Escacs

El moviment de les peces d'escacs també és bastant senzill encara que cada peça té la seva peculiaritat. A més de conèixer el moviment de les peces també hem de conèixer el valor de les mateixes. A continuació us indiquem una mica d'informació sobre aquest tema:
Rei: És la peça més gran e important dels escacs i per això mou molt a poc a poc, d'un en un, en totes les adreces. És l'única peça que no es pot capturar. El seu valor és el de tota la partida.
Dama: La Dama pot moure's per files, columnes i diagonals tantes caselles com pugui. El seu valor és de 10 punts.
Torre: La Torre pot moure's per columnes i files, tantes caselles com pugui. El seu valor és de 5 punts.
Alfil: L'Alfil pot moure's per diagonals, tantes caselles com pugui. El seu valor és de 3 punts.
Cavall: Es mou en “L”, canviant de color, per tant el seu moviment està limitat, però és l'única peça que pot saltar per sobre d'altres peces. El seu valor és de 3 punts.
Peó: És la peça més valenta dels escacs ja que sempre va cap a endavant i mai retrocedeix. En el seu primer moviment podrà avançar dues caselles de cop, després anirà d'una en una. Recordar que per capturar ho fa en diagonal. El seu valor és d'1 punt.

Ara ja sabem com es posen les peces d'escacs i el tauler, i també saps com es mouen les peces, així doncs… per què no comencem a jugar?

Com treure les peces

A continuació us anem a explicar com podreu treure o desenvolupar les vostres peces d'escacs. El desenvolupament es realitza en el principi de la partida i consisteix a treure totes les nostres peces al més aviat possible, deixant la casella inicial en la qual es troben.
Els escacs no és diferent a altres esports en moltes de les seves facetes, i és que en el cas del desenvolupament podríem assemblar-ho a un partit de futbol. Imagineu-vos que en lloc que els jugadors d'un equip es disposessin a jugar en les seves posicions (davanter, punta, mig-campista, defensa, lateral, porter…) tots es posessin al costat de la seva porteria. Tindria lògica? Doncs no, i és que en els escacs tampoc té lògica que deixis les teves peces en la casella en la qual han començat. El que has de fer és desenvolupar-les i donar-los ús.
A continuació us anem a explicar els conceptes bàsics del desenvolupament de les peces d'escacs. Hem d'entendre que el desenvolupament és la part fonamental per al transcurs de la partida. En el començament de la partida deurem buscar el bon joc de les nostres peces i el control de les caselles centrals i fer l´enroc. A continuació veureu uns exemples.

En aquest exemple podem veure una bona col·locació de les peces, control del centre amb els peons, els alfils i els cavalls, el rei enrocat, la dama ben posicionada i les torres conectades. 
El que no haurem de fer durant el desenvolupament seria el moure més d'una vegada la mateixa peça sense haver completat el nostre desenvolupament. Seguiu aquests consells i veureu com en la següent part del joc, el mig joc, estareu més preparats per lluitar per la victòria

Escacs Lira Vendrellenca

C/Sant Jordi 7, 43700, El Vendrell, Tarragona.

Telf: 687500077

E-Mail: escacsliravendrellenca@gmail.com

bottom of page