top of page

PROJECTE ESPORTIU

 

Els escacs són una eina lúdica i pedagògica de primer ordre pels avantatges que comporta l’aprenentatge i la pràctica d’aquest joc a la formació integral de les persones. A continuació s’exposaran, d’una forma breu i esquemàtica, les capacitats intel·lectuals que es potencien, els valors que s’ensenyen i els hàbits que s’adquireixen amb l’estudi i la pràctica d’aquest joc.

Els avantatges poden agrupar-se en cinc àmbits: intel·lectual, de la personalitat, esportiu, de la salut i social.

 

Àmbit intel·lectual

 

Dins l’àmbit intel·lectual, cal destacar principalment l’augment de la capacitat d’atenció i concentració, la millora del raonament lògic i de la memòria, i el fet d’aprendre a estar en silenci serveixen per fomentar i reforçar l’adquisició dels hàbits d’estudi i, en conseqüència, incideixen positivament en la millora del rendiment escolar.

A més, es potencien substancialment les capacitats de càlcul, d’anàlisi i de síntesi; es millora la percepció, la creativitat, la imaginació i la intuïció; es treballa l’orientació espai-temps i es millora l’expressió verbal.

Els escacs, en definitiva, són importants per a l’estimulació del pensament, atès que en la seva pràctica hi convergeixen dos tipus de raonament: el convergent, que consisteix a saber aplicar els procediments i els raonaments lògics escaients per arribar a solucions correctes (aquest raonament convergent es pot ensenyar i aprendre), i el divergent o creatiu, on en funció dels coneixements i/o experiències prèvies es dóna una desposta o una altra (creacions), diferent segons la persona i les circumstàncies del moment (aquesta capacitat de creació es pot potenciar però és molt difícil d’ensenyar perquè es basa en la intuïció).

En la resolució de problemes és molt important, en primer lloc, tenir la capacitat de reconèixer-los, en segon lloc, poder seleccionar els elements importants i discriminar els que no ho són, i, en tercer lloc, poder comparar diferents situacions i fer els càlculs mentals necessaris per arribar a les solucions més idònies.

 

Àmbit de la personalitat

 

Dins l’àmbit de la personalitat s’estimula la iniciativa, l’autocontrol, l’autodisciplina, l’esforç, la reflexió, el pensament crític i la responsabilitat; es millora l’organització i la planificació i es potencia l’autoestima i l’autonomia.

En una partida d’escacs els jugadors constantment estan prenent decisions, sense cap ajuda externa, per tal d’aconseguir una estratègia guanyadora i així superar les dificultats que els adversaris plantegin durant les partides. Aquestes decisions requereixen de reflexió i d’anàlisis prèvies per poder trobar la millor solució en cada moment i, alhora, poder preveure les futures respostes del contrincant.

El jugador, a mesura que millora la seva capacitat d’autocontrol i augmenta l’esforç i la tenacitat en els processos d’anàlisi, síntesi, reflexió i valoració de les situacions, anirà aconseguint millors resultats. Per tant, el jugador serà responsable de les seves pròpies decisions, perquè en el joc dels escacs l’atzar no té cap influència.

Independent de si es guanya o es perd, l’escaquista augmenta l’autoestima, ja que va constatant que milloren les seves capacitats intel·lectuals i d’autocontrol emocional. És a dir, no solament es valora guanyar o perdre, sinó també la capacitat de fer combinacions artístiques i brillants i la millora en el nivell de joc. A més, el fet de progressar, ser reconegut i valorat dins el grup contribueix a millorar l’autoestima del qui juga.

Les persones que aprenen a escollir la millor solució davant d’un problema seran més autònomes i responsables.

 

Àmbit social

 

Dins l’àmbit social els escacs poden ajudar a la integració dels immigrants en les societats d’acollida i a lluitar contra el racisme i la discriminació de gènere, o amb alguna malaltia. I, això, perquè és un joc o un esport que permet competir en igualtat de condicions persones de totes les edats, tant homes com dones.

En ser els escacs un esport no elitista, familiar i amb prestigi social, fa possible la relació personal entre individus de diferents països i nivells socials. A més, el gran component lúdic d’aquest esport el converteix en una pràctica ideal per al

bon ús del temps lliure i d’oci.

 

Àmbit esportiu

 

Dins l’àmbit esportiu els escacs fomenten el respecte per les regles del joc, l’acceptació del resultat de les partides, la solidaritat, la tolerància i el respecte per a les persones i la cooperació. És a dir, els escacs són un element que pot ajudar a la socialització de les persones. En els escacs, a més d’estar penalitzat l’incompliment de les normes i regles del joc, es considera una falta greu intentar fer trampes, a diferència d’altres esports en què cometre faltes tàctiques, simular-les o intentar enganyar els àrbitres forma part del joc. Normalment, guanyar i perdre partides ajuda a assumir els propis èxits i fracassos al llarg de la vida.

Els escacs és un dels pocs esports en què, després d’acabar una partida, els jugadors comenten les diverses estratègies i les possibles solucions de les jugades errònies, a fi que el jugador de menys nivell pugui aprendre i superar-se.

El fet de ser un dels tres esports amb més practicants al món, amb figures mundials de tots els indrets, on no predomina la força i sí les capacitats mentals, possibilita la lluita contra la discriminació racial, social i de gènere.

D’altra banda, els escacs són compatibles amb la pràctica d’altres modalitats esportives.

En aquest esport, independent de si es competeix individualment o en equip, el jugador ha d’aprendre que les peces s’han de moure de forma harmònica, per poder actuar en equip i guanyar una partida.

 

Àmbit de la salut

 

Dins l’àmbit de la salut els escacs fomenten el desenvolupament i el manteniment de les capacitats intel·lectuals i, a la vegada, ajuden a trobar un equilibri emocional que aporti benestar i felicitat a les persones, i a aprendre a conviure.

Mitjançant els escacs, es pot incidir en l’educació emocional dels infants i adolescents, per tal d’evitar o reconduir moltes de les conductes antisocials i agressives presents en la nostra societat.

Per als infants l’estimulació d’aquestes capacitats és necessària per aconseguir desenvolupar la seva intel·ligència i també per ajudar-los a ser millors persones.

D’altra banda, per a la gent gran és imprescindible realitzar gimnàstica mental, a fi de conservar les seves capacitats intel·lectuals, reforçar la seva memòria i, en conseqüència, per gaudir d’un major benestar personal.

Per tant, per a nosaltres els escacs són…                                                 

la vida, imaginació, pensar, reflexió, cultura, esport, superació, intel·ligència, indispensable en l´educació, un joc útil i honest, concentració, un art, presa de decisions, tot això i molt més!

 

QUI SOM?

 

Som un club d´escacs que va néixer el 23 de desembre de 1925 a El Vendrell, inscrit a la Federació Catalana d´Escacs (FCDE) l´any 1946 i amb una escola orientada a donar un servei a les escoles, clubs,  associacions, centres cívics, i empreses, que cerquin una activitat diferent i orientada al desenvolupament personal, la vessant intel·lectual i esportiva.

Aquest projecte neix amb una vessant clara: formar uns valors.

Els escacs potencien la responsabilitat, l´amistad, el respecte a l´adversari, la confiança, la constància, l´esforç, l´honestedat, a respectar les regles del joc, a jugar en equip, a guanyar i a perdre.

La pràctica dels escacs és un esport que facilita el desenvolupament intel·lectual, potència la capacitat de càlcul, la memòria, la lògica i ajuda als alumnes a treballar la capacitat d´abstracció (diferentes posicions derivades dels moviments fets per un escaquista).

 

L´OBJECTIU

 

Al Club d´Escacs Lira Vendrellenca, sabem que el més important són els nostres alumnes, el seu desenvolupament intel·lectual i el seu creixement personal, amb un projecte educatiu que té la finalitat de vertebrar la comunitat d´escaquistes mitjançant el treball de base i la creació d´una àmplia  xarxa de professorat, amb la finalitat de donar classes d´escacs a diferents nivells amb la màxima qualitat d´ensenyament, donant una formació bàsica als alumnes perquè aprenguin a dominar les tècniques fonamentals del joc o bé preparar-los per a la competició. 

Els escacs són un mitjà per assolir aquests objectius. El nostre compromís.

 

ELS PROFESSORS

 

Tenim un equip de professors amb una dilatada experiència amb un ampli currículum dins del món dels escacs, ja siguin Mestres titulats, entrenadors o monitors, amb l´adecuada varietat de nivell per adaptar-nos a les seves necessitats particulars i a la dels nostres alumnes.

         

EL PROJECTE

 

Presentem un resum del projecte que desde el Club d´Escacs Lira Vendrellenca pretén difondre's a totes les escoles, instituts i centres cívics. Aquest projecte actua en els àmbits educatiu, esportiu, lúdic i solidari basat en el model pedagògic de les intel·ligències múltiples.
S'ha elegit els escacs com a centre d'interès d'aquest projecte transversal perquè és el joc ideal per poder exercitar la majoria de les capacitats intel·lectuals. Però els objectius són molt més ambiciosos que simplement ensenyar escacs perquè es pretén, entre d'altres coses, contribuir a l'educació integral de les persones, establir agermanaments entre escoles e instituts, generar recursos econòmics per a causes solidàries, etc.

 

Àmbit educatiu

Aquest projecte educatiu pretén contribuir a l’educació integral dels alumnes en els centres educatius de primària (6 a 12 anys) tot utilitzant el model de les intel·ligències múltiples.
Presenta una sèrie de continguts i activitats agrupats en quatre blocs, per potenciar les capacitats intel·lectuals i la intel·ligència emocional, per fomentar els valors i la diversitat cultural i lingüística.
S’ha escollit el joc dels escacs, com a centre d’interès d’aquests materials, perquè fomenta el desenvolupament de les intel·ligències múltiples. Així, s’ensenya, simultàniament i de forma molt elemental, a jugar els escacs per tal que l’alumnat pugui practicar habitualment aquest esport, atès que és molt interessant que es vagi adquirint l’hàbit de fer gimnàstica mental. Per tant, es pretén contribuir a la difusió, justificació, introducció i normalització dels escacs en els centres educatius com a eina pedagògica. L’aprenentatge del joc dels escacs, doncs, serà una conseqüència de dur a terme el projecte i mai una finalitat prioritària. Hi ha una serie d´avantatges i capacitats que es potencien, valors que s’ensenyen i  hàbits que s’adquireixen amb l’estudi i la pràctica d’aquest joc.
Mitjançant, principalment, l’augment de la capacitat d’atenció i de concentració, la millora del raonament lògic i l’adquisició de l’hàbit d’estar en silenci es reforcen els hàbits d’estudi per tal de millorar el rendiment escolar.
L’afirmació d’aquests beneficis han estat constatats en diverses i múltiples investigacions i experiències amb escolars d’arreu del món des de principis del segle XX.
El món educatiu sempre està en contínua evolució i cerca de noves metodologies i estratègies per donar resposta a les necessitats de la diversitat de l’alumnat, tant per al qui presenta dèficits o retards d’aprenentatge, com per a aquells que podrien aprendre més. Per això, amb la introducció dels escacs als centres educatius en els primers anys d’escolarització s’aconseguiria millorar la qualitat de l’educació i disminuir el fracàs escolar..

El projecte contribuirà a potenciar la cooperació entre l'àmbit educatiu i escaquístic per tal de beneficiar-se'n mútuament.
Amb la incorporació dels escacs en el món educatiu es potenciarà el desenvolupament de les intel·ligències múltiples per tal de millorar el rendiment escolar i la formació de l'alumnat. En difondre's els escacs a tots els centres escolars, augmentaran els seus practicants i, en conseqüència, l'esport dels escacs serà més mediàtic i majoritari.
Serà necessari disposar de materials adequats, perquè tot el professorat pugui impartir-los encara que no tingui coneixements previs d'escacs.
Amb aquesta finalitat s'esta desenvolupant el curs "Aprèn i juga escacs" per a l'etapa de primària (6 a 12 anys), que no solament ensenyen a jugar els escacs. Si el professorat comprova la utilitat del projecte en la millora dels resultats acadèmics i de la formació de l'alumnat, aleshores s'aconseguirà la seva implicació en l'ensenyament dels escacs dins l'horari lectiu.

                                                                    
Àmbit esportiu

Per contribuir a la formació escaquística dels aficionats als escacs s'està desenvolupant el curs "Escacs per a tothom".
D'aquesta manera, es potenciarà molt més els escacs dins les activitats extraescolars i es facilitarà la tasca de formació en les escoles d'escacs dels clubs. Aquest projecte esportiu pretén ajudar a la potenciació de les escoles d'escacs i a la universalització dels escacs en les activitats extraescolars.
En aquest projecte, un dels objectius prioritaris és que l'alumnat, principalment l'inscrit en les escoles d'escacs dels clubs, aprengui a jugar amb un nivell acceptable.  Des de les activitats extraescolars es pot desenvolupar una tasca interessant en l'educació per a l'oci i el temps lliure. A més, des de l'esport dels escacs es pot educar per a la vida i per al desenvolupament íntegre de les potencialitats de l'alumnat.
En les escoles d'escacs es prioritzarà la formació de bons jugadors i, en canvi, en les activitats extraescolars es buscarà un equilibri entre el vessant esportiu i l'educatiu.
Aquest projecte pretén mostrar una altra forma d'aprendre a jugar els escacs, on es prioritza el raonament i l'anàlisi enfront de la memorització d'obertures, per tal de potenciar la creativitat i la imaginació. Encara que aquesta modalitat de formació sigui més lenta, produeix a mig termini uns resultats millors i un aprenentatge més sòlid.

 

Àmbit lúdic

 

Aquest projecte lúdic pretén incorporar l'activitat dels escacs en els centres cívics, en els centres d'esplai, en els campaments d'estiu, etc. perquè els escacs ajuden a aprendre, educar i divertir-se en el temps de lleure.
En aquest projecte, l'aspecte competitiu i el fet de guanyar o perdre tenen poca rellevància en contraposició amb el vessant recreatiu i lúdic.
Un dels objectius del projecte és el foment de la gimnàstica mental entre la població, especialment en el col·lectiu de la gent gran. Amb aquesta finalitat s'està desenvolupant el curs "Ment activa" com a material de suport en els cursos d'escacs i en els tallers de memòria que es fan als centres cívics. En els centres cívics, a més de fer activitat física, seria molt convenient fer-ne de mental mitjançant la pràctica dels escacs, a fi que la gent gran pugui mantenir al màxim les seves capacitats intel·lectuals, gaudir d'una bona qualitat de vida i retardar l'aparició de malalties neurodegeneratives.

(Malalties neurodegeneratives: es tracta d’un conjunt de patologies que tenen en comú l’afectació de les funcions cognitives de persones de qualsevol edat i que es caracteritzen per una alteració de l’estructura i la funció del sistema nerviós de curs lent, progressiu i irreversible, que s’agreuja amb el pas del temps. Les neurones es degraden progressivament o moren més de pressa del que és habitual. En són exemples la malaltia d’Alzheimer, la malaltia de Parkinson, la malaltia de l’esclerosi múltiple, entre altres).

Les persones que es dediquen ajudar els altres, poden incorporar a les seves activitats altruistes els cursets d'escacs i, de retruc, fomentar les relacions intergeneracionals.
En els centres d'esplai, els escacs contribuirien a la socialització i la integració de les persones dins el grup i/o la societat.
Amb aquest enfocament, els escacs ajudarien a complementar l'oferta d'activitats de tallers i, també, es podrien dur a terme en les franges horàries sense cap activitat programada.

 

Àmbit Solidari

 

Aquest projecte solidari s'inspira en la idea 'Teaming', que consisteix que tothom pugui col·laborar a generar recursos econòmics per finançar projectes que duen a terme diverses ONG arreu del món.
Nosaltres volem col·laborar des dels àmbits educatiu i lúdic seguint el model solidari Teaming (www.teaming.info).
Atès que tots els materials multilingües (llibres en format pdf, multimèdia mitjançant Internet, vídeos, etc.) seran d'accés gratuït, es proposarà que els centres educatius, centres cívics, etc. facin aportacions econòmiques per a finançar projectes solidaris (es tracta que el propi col·lectiu reculli els diners, esculli la seva destinació i faci la donació directament sense intermediaris).
Més endavant, quan puguem oferir gratuïtament els jocs i el concurs a través del portal web d'Internet, serà possible que els usuaris puguin donar 1 euro mitjançant un SMS a un projecte o a una ONG que prèviament hagi seleccionat l'usuari per a finançar un projecte solidari.
La nostra secció no rebrà cap benefici econòmic d'aquestes actuacions solidàries.
En resum, es tracta de crear un estat d'opinió que afavoreixi que les persones que poden gaudir d'una educació i una formació lúdica siguin solidàries amb altres, que no han tingut les mateixes oportunitats, mitjançant les micro-donacions derivades de l'ús gratuït d'aquests materials educatius, esportius i lúdics de qualitat. 

Escacs Lira Vendrellenca

C/Sant Jordi 7, 43700, El Vendrell, Tarragona.

Telf: 687500077

E-Mail: escacsliravendrellenca@gmail.com

​

​

bottom of page