top of page

QUE SÓN ELS ESCACS?

 

ELS ESCACS SÓN?

Els escacs són…com la vida, imaginació, paciència, raonament lògic, creativitat, reflexió, pensar, cultura, esport, expressió oral i escrita, càlcul, superació, intel·ligència, memòria, planificació, atenció, organització, es indispensable en l´educació, un joc útil i honest, empatia, respecte envers els altres, acceptar els errors propis, concentració, orientació, presa de decisions, un art, els escacs són tot això i molt més!

 

ELS ESCACS, EL MILLOR ENTRENAMENT MENTAL PER ALS MÉS JOVES

Els escacs, que tenen una imatge molt positiva lligada a la intel·ligència, Ã©s un magnífic entrenament mental, ja que potencia en els nens multitud d'habilitats relacionades amb les matemàtiques, la lectura, la capacitat de concentració o la creativitat.

Considerat com a joc, esport o una de les més interessants creacions de l'enginy humà, aquesta mil·lenària activitat concita un inusual consens en la seva consideració com una eina pedagògica de gran utilitat.

De fet, fa poques setmanes tots els grups parlamentaris representats en la Comissió d'Educació del Congrés dels Diputats van aprovar per unanimitat una iniciativa que insta el govern a treballar conjuntament amb les comunitats autònomes amb l'objectiu d'implantar els escacs com una assignatura en horari lectiu per als alumnes de primària entre els sis i els nou anys.

A Catalunya ja s'ha posat en marxa un reeixit projecte pilot d'introducció dels escacs a l'escola per tercer any consecutiu. Els professors participants es mostren molt satisfets amb aquesta iniciativa en una enquesta que se'ls ha realitzat i els resultats previs d'una investigació sobre aquest programa desenvolupada per les universitats de Girona i Lleida constaten que els alumnes que aprenen escacs com a assignatura milloren els seus resultats en matemàtiques i lectura, i desenvolupen diverses habilitats mentals. Fem un repàs per algunes d'elles.

Habilitats que potencien els escacs:

  • Un estudi de la Universitat de Trier (Alemanya) va demostrar que els alumnes que substituïen una hora setmanal de matemàtiques per escacs van obtenir posteriorment millors notes en matemàtiques. Els escacs ajuden a desenvolupar la lògica matemàtica, l'anàlisi i el càlcul mental dels alumnes.

  • Els nens que juguen a escacs llegeixen millor. Estudiants de Nova York que van participar en un programa d'escacs van desenvolupar la seva capacitat de lectura molt més que els que no ho van practicar. Això es deu en part al fet que aquest esport potencia molt la capacitat de concentració, però també al fet que automatitza en el cervell habilitats relacionades amb el reconeixement i l'associació de signes que s'usen també en la lectura.

  • Activa les àrees cerebrals relacionades amb la creativitat i la potència considerablement. Els problemes que es plantegen durant una partida d'escacs es poden resoldre amb l'anàlisi, però en moltes ocasions es recorre 0a processos relacionats amb la creativitat, l'originalitat i la intuïció.

  • Practicar aquest esport millora la memòria, ja que per ser un bon escaquista s'ha de recordar com han jugat els oponents en partides anteriors i també els moviments que han ajudat a guanyar prèviament.

  • Nombroses investigacions realitzades en estudiants de països com els Estats Units, Rússia o la Xina han demostrat que la capacitat de concentració dels nens s'incrementa considerablement amb la pràctica dels escacs. Aquest esport és tan exigent mentalment que un jugador embrancat en una partida interessant pot aïllar-se per complet del soroll exterior.

  • Ajuda als nens i als adolescents a prendre millors decisions en diverses àrees de la vida a ensenyar qualitats com la planificació, la capacitat d'anticipació i l'autocontrol.

  • Potencia la capacitat de solucionar problemes amb límit de temps i sota pressió. Ensenya a visualitzar mentalment diferents itineraris possibles i calcular les conseqüències de cada moviment en un escenari canviant.

  • Els escacs no són només útil per als més petits. S'ha proposat també per a molts altres usos socials, com ara prevenir l'Alzheimer. Un bon nombre d'especialistes i estudis científics suggereixen que la seva pràctica freqüent contribueix a mitigar l'envelliment cerebral i podria retardar durant anys aquesta malaltia. Ã‰s un excel·lent gimnàs mental.

    En resum, els escacs entrenen processos mentals necessaris per a moltes facetes de l'aprenentatge dels teus fills.

  • Segons un estudi de la Universitat de La Laguna  (Tenerife), els escacs desenvolupen també la intel·ligència emocional en fomentar les capacitats de relació i de decisió.

 

Els escacs no són només útil per als més petits. S'ha proposat també per a molts altres usos socials, com ara prevenir l'Alzheimer. Un bon nombre d'especialistes i estudis científics suggereixen que la seva pràctica freqüent contribueix a mitigar l'envelliment cerebral i podria retardar durant anys aquesta malaltia. Ã‰s un excel·lent gimnàs mental.

En resum, els escacs entrenen processos mentals necessaris per a moltes facetes de l'aprenentatge dels teus fills

Amb la pràctica dels escacs es pot aprendre molt encara que es perdin partides, perquè la pràctica, el treball i l'aprenentatge extret dels errors comesos són capacitats que ofereix els escacs als nens que ho practiquen.
És un joc que desenvolupa moltes habilitats que es complementen i que enriqueixen la formació infantil que es rep en escoles i col·legis. Els científics russos van analitzar a mitjan segle XX quin era l'impacte dels escacs en l'aprenentatge dels nens i van trobar més de 25 variables que influïen en la seva formació i capacitació. Per exemple, l'autocrítica, la capacitat d'aprendre dels errors comesos o gaudir de l'èxit, són recursos que els nens adquireixen per aprendre a jugar als escacs.
Aquestes capacitats són molt valorades en els informes que periòdicament avaluen la formació dels alumnes en informes de rendiment escolar com PISA (Programa Internacional per a l'Avaluació d'Estudiants). És per aquesta raó que s'estan desenvolupant moltes iniciatives que intenten traslladar el joc dels escacs a l'escola després que, al març de 2012, el Parlament Europeu aprovés una declaració en la qual es promou als escacs com a assignatura per la seva millora de la creativitat, intuïció i memòria. Encara que moltes de les propostes s'orienten a gestionar els escacs com a activitat extraescolar, sí hi ha iniciatives que integren l'aprenentatge dels escacs amb el programa acadèmic i d'educació de l'alumne.
El repte és utilitzar els escacs com a eina transversal per ensenyar a resoldre problemes complexos, tenint als professors amb formació tècnica i acreditada per optimitzar el potencial que té els escacs a l'educació.
Els escacs es pot començar a practicar des dels cinc anys, que és quan es comencen a construir coneixements i habilitats matemàtiques. Així, els nens poden arribar a memoritzar la col·locació de les fitxes en un tauler, i fins i tot algun moviment. Abans dels cinc anys es treballa amb els nens moviments del cos sobre taulers d'escacs gegants en el qual els petits utilitzen i apliquen conceptes abstractes com les files, les columnes i les diagonals. A més, se'ls pot ensenyar a imaginar jugades desenvolupant en els nens la visió espacial i la relació causa-efecte.
És a partir dels 12 o 14 anys quan els nens comencen a madurar i a treure partit dels seus coneixements acadèmics en la pràctica continuada dels escacs i amb l'experiència adquirida.

Escacs Lira Vendrellenca

C/Sant Jordi 7, 43700, El Vendrell, Tarragona.

Telf: 687500077

E-Mail: escacsliravendrellenca@gmail.com

​

​

bottom of page